Interactie met geleidende inkt

Geleidende inkt is geen nieuwe technologie, maar er zijn nog steeds veel mogelijkheden die kunnen worden onderzocht. Traditioneel worden PCB’s gemaakt met behulp van verkoperde substraten gesandwiched tussen silicium. Een nieuwe manier om dit te doen is het gebruik van geleidende inkt. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in radiofrequentie-identificatie (RFID) -tags die worden gebruikt in moderne transittickets om printplaten te kunnen printen. Moderne auto’s hebben ook geleidende inkt gedrukt op een achteruitkijkvenster dat fungeert als de radioantenne.

 

Enkele mogelijkheden

Online zijn al veel eenvoudige mogelijkheden te vinden. Een van de meest voorkomende toepassingen is het gebruik van geleidende inkt als een manier om een ​​aantal eenvoudige circuits te tekenen. plaats een knoopbatterij (of een andere voedingsbron) op de getekende lijn en enkele LED’s en je hebt een volledig werkend elektrisch circuit. Hieronder kunnen we je een korte handleiding geven over hoe je zelf een van die circuits kunt maken met een beetje geleidende inkt. We deden eerder een project voor de Rabobank waar we deze technieken gebruikten.

 

Een klein circuit maken met geleidende inkt

Om zo’n circuit te maken, heb je wat materialen nodig:

  • Batterij (bij voorkeur een knoopbatterij inclusief houder)
  • Sommige LED’s
  • Geleidende inkt (wij gebruikte deze verf)
  • Een oppervlak om je oppervlak op te laten lijken als een dik stuk papier
  • Potlood of pen
  • Lijm
  • Ons sjabloon + instructies op het blad (voorgesteld)

Stap 1
Teken eerst op het papier het ontwerp dat je wilt hebben. Teken ook waar je je batterij, de schakelaar en LED’s wilt hebben. Denk niet alleen aan plaatsing, maar ook of je circuit een parallel circuit of een serieschakeling gaat worden. In een parallelle schakeling heeft elke component zijn eigen circuit voor elk of bepaalde componenten. Het voordeel is dat als een onderdeel uitvalt, de rest van het circuit nog steeds goed werkt. In een serieschakeling blijft de stroom door het hele circuit hetzelfde. Bedenk welk circuit het beste bij je project past en kies er een uit.

Stap 2
Gebruik de pen om enkele gaten in het papier te porren. Door deze gaten kunt je de pinnen van de LED’s vasthouden. Op deze manier blijft de voorkant van het papier mooi en schoon, terwijl het circuit op de achterkant wordt getekend. Na het porren van de gaten en het vasthouden van de LED’s. Hierna kunt je de poten van de LED’s buigen om de LED’s op hun plaats te houden. Op deze manier kunnen ze niet uitvallen.

Stap 3
Plaats de batterij in de houder en lijm de houder op het papier op de plaats waar je de batterij naartoe wilt. Houd er rekening mee dat + en – correct op het circuit moeten worden geplaatst, anders werken de LED’s niet. Zorg ervoor dat de inkt de metalen platen kan bereiken die de batterij verbinden om de houder te plaatsen en we zijn bijna klaar! Geen batterijhouder? Geen probleem! Houd de knoopcel op zijn plek met een paperclip of een knijper.

Stap 4
Nu is het tijd voor het leuke gedeelte! Gebruik de geleidende inkt van je keuze om een ​​ononderbroken lijn tussen alle onderdelen te maken. De poten van het onderdeel moeten de geleidende inkt raken om een ​​gesloten circuit te kunnen maken. Verbind aan de zijkant van de batterij met de LED’s en van de LED’s terug naar de andere kant van de batterij. Zorg ervoor dat de verf helemaal droog is voordat je met je circuit begint te spelen

Stap 5
Als je zeker weet dat je circuit werkt, kun je de achterkant bedekken met een ander stuk papier. Op deze manier bent je in staat om de achterkant van je project veilig te stellen.

Een ander gebruik van de inkt is dat de inkt kan worden gebruikt om circuits af te drukken in plaats van ze met de hand te tekenen. Op die manier kunt je zeer gedetailleerde (nano) circuits op de computer tekenen en deze afdrukken met behulp van de inkt.


Interactie

We vinden steeds meer manieren om geleidende inkt te gebruiken als vervanging voor traditionele circuits. Maar aan de andere kant, waarom zou je het niet gebruiken als een manier om met een object te communiceren? Interactie wordt steeds belangrijker tussen de gebruiker en een object om interessant te blijven. Je zult niet alleen in staat zijn om het verhaal op een geweldige manier te vertellen, maar ook om mond-tot-mondreclame te verbeteren.

Steeds meer bedrijven gebruiken beurzen en events om hun producten en diensten aan te prijzen. Op deze evenementen wil men zich onderscheiden van de rest van de menigte. De meeste stands gebruiken flyers of posters en sommige mensen om mee te praten om je informatie te geven over het bedrijf waarvoor ze werken. Maar wat als de bezoeker het verhaal van het bedrijf op een bijzondere manier kan verkennen? Een interactieve installatie is een oplossing voor deze vraag. in de afgelopen paar jaar hebben we een toename gezien van de vraag naar interactieve installaties voor dit soort doeleinden.

Met dat in gedachten hebben we besloten om met geleidende inkt te werken. In plaats van de inkt alleen als een elektrisch circuit te gebruiken, kan het ook deel van het ontwerp zijn . De inkt kan als een knop worden gebruikt, zodat iemand de inkt raakt en een LED gaat branden. Maar dit is niet de interactie die we zochten.

 

BareConductive Touchboards

Deze touchboards zijn in staat om hun eigen sensoren te creëren. Met een geleidend materiaal, zoals de geleidende inkt die we eerder noemden, kunnen we elk oppervlak in een interactief object veranderen. Je sluit het geleidende materiaal aan op een van de 12 elektroden op het bord en je hebt een

en betrouwbare aanraak- of afstandssensor. Dit bord kan vervolgens deze data overbrengen als een Musical Instrument Digital Interface (MIDI) -signaal. Dat betekent dat we eenvoudig elke MIDI-controller kunnen gebruiken om deze gegevens te gebruiken.

 

MadMapper

Dus nu hebben we een interactie en een input, maar wat kunnen we doen met deze gegevens? We hebben besloten om de interactiviteit uit te breiden met een applicatie die madmapper heet.  Dit is een programma waarmee gebruikers eenvoudig projecties op 3D-oppervlakken kunnen maken. Met behulp van de gegevens van de aanraakborden konden we verschillende geluiden en animaties verbinden met deze “knoppen”. Dit betekent dat we elke slag van geleidende inkt hebben kunnen omzetten in een knop waarmee een gebruiker kan communiceren. Met MadMapper hebben we een uitvoer, maar we hebben nog steeds een manier nodig om alles als geheel te gebruiken.

 

De installatie

Het is leuk om een ​​in- en uitvoer te hebben, maar we hebben nog steeds een manier nodig om een ​​compleet beeld te creëren. We besloten om een ​​interactieve muur te maken van 2,5 m hoog en 4 m breed. Op deze muur hebben we de inkt als verf gebruikt en met behulp van een stickerplotter konden we stencils maken. We hebben de stickers verwijderd om een ​​negatief te maken en vulden de openingen met de geleidende verf. Met behulp van deze stickers konden we super strakke afbeeldingen op de muur maken waarmee gebruikers kunnen interacteren.

Nadat de verf is opgedroogd, verbinden we de verf met de aanraakschermen (4 in totaal) met behulp van enkele draden. De aanraakborden waren verbonden met de pc en met behulp van MadMapper konden we sommige beelden importeren. Ten slotte hebben we twee extreme short-throw beamers gebruikt om de beelden op de muur te projecteren. Op deze manier konden alle grafische elementen aan de muur tot leven komen met een eenvoudige aanraking van de vinger.

Lees hier meer over de toepassingen van deze techniek, in onze Rabobank Interactieve Wand.